Video-interview med Knud Wentzel om Anker Larsen

I anledning af, at Knud Wentzel udgiver sin bog "Mystiker og digter. Anker Larsens liv og forfatterskab", taler Jens Anker Jørgensen som bogens første læser med forfatteren.

 
Titelblad

MYSTIKER OG DIGTER
Anker Larsens liv og forfatterskab

Mystiker og digter er den første samlede fremstilling af Johannes Anker Larsens liv og forfatterskab 1874-1957.
    Da han som 49-årig udgav romanen De Vises Sten, ændrede det hans liv radikalt. Udadtil havde han været teatermand, skuespiller, lystspilforfatter og ikke mindst instruktør. De små fortællinger, han havde udgivet siden 1905, havde ikke vakt megen opmærksomhed. Med De Vises Sten blev han med ét slag en berømt forfatter, ikke alene i Danmark.
    Romanen blev efterårets kulturelle begivenhed i 1923. Den vandt en konkurrence, udskrevet af dansk og norsk Gyldendal, med en uhørt stor præmie. Og den handlede om esoteriske og mystiske oplevelser, der var ukendte i datidens offentlighed, tydeligvis baseret på forfatterens egne erfaringer. Anker Larsens afsides religiøse liv var blevet et litterært projekt.
    Fra dette tidspunkt blev det på godt og ondt hans skæbne at forene mystikeren og den litterære forfatter. I denne rolle er han enestående i dansk litteratur. Han skrev seks romaner efter gennembruddet i 1923. Det forhindrede dog ikke den muntre og udadvendte Anker Larsens teaterengagementer, til sidst som Det kongelige Teaters censor 1933-47.

Bogen udkommer på SYDDANSK UNIVERSITETSFORLAG 4. marts 2011. Link HER

Links til
Forord